Preskočiť na hlavný obsah

Tipy ako prejsť na prírodnú kozmetiku

Ahojte!

V dnešnom príspevku sa budem venovať zopár užitočným tipom s ktorými by sa vám malo ľahšie zorientovať v prírodnej kozmetike.
Prechod na prírodnú kozmetiku nutne neznamená, že sa teraz musíme vzdať všetkých našich obľúbených kozmetických produktov. Dnes je už možné nájsť vhodnú alternatívu v každej kategórii starostlivosti o pleť, telo, či vlasy. Jediným problémom, môže byť horšia dostupnosť niektorých produktov. Rôzne prírodné značky sa čoraz častejšie objavujú aj v komerčných drogériách. Práve tam sa na začiatku môžeme inšpirovať. Komu však záleží nielen na svojom zdraví, ale na prírode určite sa poobzerá aj po menej dostupných a však kvalitných značkách. Medzi tie jednoznačne patria tie slovenské, ktoré sa venujú ručne vyrábanej prírodnej kozmetike. Nasledujúce tipy sú tak trochu aj z kategórie "zero waste". Mnohé slovenské značky majú v sortimente kozmetiku, ktorá je nielen voňavá a prírodná, ale aj ekologicky balená.

1. Vymeňte sprcháč za mydlo

Predstavte si koľko plastových obalov od sprchových gélov dokážete ušetriť ak svoj sprcháč vymeníte za obyčajné mydlo! Prečo by ste tak mali spraviť? Ak ste doteraz používali sprchové gély z drogérie, mali by ste vedieť, že väčšina z nich obsahuje ropné deriváty, ktoré určite nie sú určené na to, aby sa starali o vašu pokožku. Takéto sprcháče dokážu v niektorých prípadoch vašu pokožku nielen vysušiť, ale spôsobiť jej rôzne problémy ako sú podráždenie, svrbenie či dokonca ekzém. 

Hlavnou zložkou rastlinných mydiel je väčšinou zmydelnený kokosový olej, olivový olej, kakaové či bambucké maslo. Tieto zložky sa o pokožku teda už dokážu starať trochu lepšie, nemyslíte? Medzi moje obľúbené produkty z tejto kategórie určite patria mydlá Carbone a Čierne zlato vegan od slovenských značiek Soaphoria a Musk. Ich mydlá sú nie len voňavé, prírodné, ale aj krásne na pohľad a hlavne ekologicky zabalené v recyklovanom papieri. 


2. Tuhý šampón namiesto obyčajného šampónu

Množstvo vypotrebovaných obalov od šampónov a kondicionérov tiež nie je zanedbateľné. Ak sa snažíte myslieť aspoň trochu ekologicky, alebo začínate svoju "zero waste" cestu, určite ste sa už stretli s tuhým šampónom. Na prvý pohľad pripomína mydlo, neobsahuje žiadnu vodnú zložku, ani látky ako sls, parabény, silikóny či iné látky nelahodiace vašej pokožke hlavy. Používate ho podobne ako mydlo, napeníte a pošúchate po vlasoch. Takýto šampón by ste mali skladovať na suchom mieste aby vám vydržal čo najdlhšie. Ideálne sú na to hliníkové plechovky s uzatvárateľným viečkom. Je to teda veľmi praktický pomocník aj pri cestovaní, nikde sa nevyleje a zaberie menej miesta ako klasický šampón v plastovom obale. Medzi najlepšie slovenské tuhé šampóny patria tie od Ponio, 2SIS a od Musk.



3. Zubná pasta bez floridu a sls

Klasické zubné pasty obsahujú sls  (Sodium Lauryl Sulphate), teda penivú zložku. Tá môže poškodzovať sliznicu a spôsobovať napríklad drobné vyrážky okolo úst. Ďalšou problémovou zložkou je aj fluorid. Ten sa bežne používa proti zubnému kazu, a však v zvýšenej miere môže spôsobovať biele alebo hnedé škvrny na zuboch.  Ak prejdete na prírodnú zubnú pastu, môže vás prekvapiť, že bude mať oveľa menšiu penivú schopnosť. Môže za to absencia práve sls zložky. Určite najskôr budete mať pocit, že vaše zuby nie sú tak dokonalo vyčistené ako za prítomnosti veľkého množstva peny. Pri správnom výbere zubnej pasty si však rýchlo zvyknete. Dostupnou verziou je bieliaca pasta s obsahom čierneho uhlia od značky Ecodenta, ktorú bežne kúpite v DM drogérii.



4. Pleťová voda alebo tonikum

Najlepšou aj najlacnejšou možnosťou je vymeniť pleťovú vodu za akúkoľvek kvetovú vodu. Dôležité je vybrať si podľa typu vašej pleti. Univerzálnym riešením je ružová kvetová voda, ktorá vyhovuje všetkým typom pleti. Má jemné tonizačné, upokojujúce a omladzujúce účinky. Pomáha tiež pri začervenaní pokožky. Môžeme ju použiť aj na dočistenie pleti po odstránení make-upu, alebo na osvieženie pleti počas dňa. Ideálne je ružovu vodu prelievať do sklenenej fľaštičky s rozprašovačom v takom množstve, ktoré sme schopní minúť približne za týždeň. Zvyšok by sme mali uschovávať mimo slnečného žiarenia aby si voda zachovala svoje účinky.  Kvetové vody sa dajú použiť aj ako aktivátor práškových pleťových masiek, ktoré ešte dokážu znásobiť ich účinky. Do takýchto masiek by sme teda nemali používať obyčajnú vodu. Ďalšou dostupnou variantou je napríklad levanduľová voda, ktorú tiež dokážeme kúpiť nielen v drogérii ale aj v rôznych bio potravinách či lokálnych obchodoch s prírodnou kozmetikou. 



5. Deodorant

O škodlivosti hliníkových solí v antiperspirantoch sa už toho popísalo až až. Dôležité je teda vedieť, že pre naše telo je prirodzené zbavovať sa škodlivých látok prostredníctvom potu. Áno, potiť sa je ľudské, aj keď v dnešnej spoločnosti veľmi nežiadúce. Prechod na prírodnú alternatívu je azda najzložitejší práve v tejto oblasti. Telu niekedy trvá aj pár mesiacov kým si na túto zmenu dokáže zvyknúť. Na začiatku máme pocit že sa potíme ešte viac, a nový prírodný deodorant by sme najradšej hodili rovno do koša. Je to spôsobený tým, že telo sa intenzívne snaží zbavovať všetkých doteraz nahromadených škodlivých látok.  Ideálne je s týmto procesom začať v zimnom období kedy sa potíme menej aby sme potom v lete nemuseli nadávať a nevzdali to už v prvý týždeň. Ak teda vydržíte, určite si budete môcť povedať: stálo to za to! Po pár mesiacoch si telo zvykne natoľko, že deodorant niekedy ani nebudete potrebovať. Telo sa začne potiť oveľa menej a nebude potrebné ani maskovať nežiadúci zápach. Deodorant by teda nemal zabraňovať poteniu, iba eliminovať zápach, ktorý spôsobujú baktérie vyskytujúce sa v podpazuší. Krémový deodorant je v tomto prípade ideálnou voľbou, navyše ak aj nádherne vonia, ako tento od Soaphorie!


Dúfam, že vám tieto malé tipy od mňa aspoň trochu pomohli na vašej ceste za novou prírodnou kozmetikou. 

Majte sa krásne!
Vaša Bio Slečna :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Weleda White Mallow - recenzia

Ahojte! Dnes mám pre vás tip na najlepší pleťový krém od značky Weleda! Nájsť vhodný pleťový krém, pokiaľ má vaša pokožka extrémne nároky tak ako tá moja rozhodne nie je ľahké. Väčšina pleťových krémov z drogérie, ktoré som v minulosti vyskúšala nesplnila nič z toho čo bolo nasľubované na ich obaloch. Ako by aj mohli, keď v ich zložení sa nenachádzali žiadne zložky, ktoré by si mohli poradiť so suchou, problematickou, či citlivou pleťou. Pokiaľ viem, doteraz sa nerobili žiadne výskumy týkajúce sa pozitívneho účinku ropy či ropných derivátov na zlepšenie stavu problematickej či ekzematickej pokožky. Účinky na redukciu vrások taktiež zatiaľ nie sú známe. Preto by sme si pleťový krém mali rozhodne vyberať podľa obsahu jeho zložiek. Medzi kľúčovými zložkami, teda tými ktoré tvoria najväčšiu časť krému by mali byť len tie naozaj účinné, prospešné zložky. Ak teda v drogérii s dobrým pocitom siahneme po mandľovom pleťovom kréme, mali by sme si byť istí, že zložka ako mandľový olej bude

Starostlivosť o pleť

Ahojte! V dnešnom príspevku by som sa rada venovala pleťovej starostlivosti formou rannej a večernej rutiny. Starostlivosť o pleť je veľmi dôležitá či už z hľadiska správneho výberu produktov vhodných práve pre váš typ pleti, ako aj z hľadiska pravidelnosti. Najdôležitejším krokom v starostlivosti o pleť je čistenie. To platí či už ráno alebo večer. Veľa ľudí si myslí, že ranné čistenie pleti nie je až také podstatné. Prečo by sme mu mali obetovať pár minút času hneď po zobudení? Počas noci sa na pleti môžu usádzať rôzne nečistoty rovnako ako počas dňa, ktoré sa nachádzajú hlavne na vankúši. Počas noci sa naša pokožka nielen regeneruje, ale aj zbavuje škodlivých látok, ktoré je potrebné z pleti ráno odstrániť skôr ako si nanesieme na pleť nejaký pleťový krém a make-up. Na ranné čistenie sú vhodné čistiace gély, jemné emulzie alebo tuhé mydlo určené pre náš typ pleti. Rozhodne nestačí pleť opláchnuť len vodou! Ak sme totiž večer použili pleťový krém alebo olej, na pleti osta

Moje poklady od Modrej púpavy

Ahojte! Dnes by som vám rada predstavila dvoch mojich obľúbencov od Modrej púpavy. Táto značka pochádza z Banskej Bystrice kde ju s láskou už šesť rokov vyrábajú dvaja súrodenci. Hlavnou filozofiou tejto značky je tzv. "slowbeauty", čiže pomalá krása. Celú ponuku produktov si môžete pozrieť na ich stránke www.modrapupava.sk , kde nájdete všetko od pleťových či telových olejov, krémov, deodorantov alebo aromabalzamov. Mojim najväčším favoritom od tejto značky je jednoznačne pleťový  Šípkový olej  lisovaný za studena. Ako som spomínala v predchádzajúcom príspevku, šípkový olej používam každý večer ako krok v mojej večernej rutine. Čím je teda taký výnimočný? Má široké spektrum účinkov, a tak je vhodný takmer pre každý typ pleti. Ja som si ho vybrala hlavne, kvôli tomu aby mi pomohol zbaviť sa drobných jazvyčiek po akné a začervenania pleti. Práve v týchto smeroch je šípkový olej jedničkou medzi pleťovými olejmi! Ako si teda vybrať ten správny? Najdôležitejš