Preskočiť na hlavný obsah

Starostlivosť o pleť

Ahojte!

V dnešnom príspevku by som sa rada venovala pleťovej starostlivosti formou rannej a večernej rutiny. Starostlivosť o pleť je veľmi dôležitá či už z hľadiska správneho výberu produktov vhodných práve pre váš typ pleti, ako aj z hľadiska pravidelnosti.


Najdôležitejším krokom v starostlivosti o pleť je čistenie. To platí či už ráno alebo večer. Veľa ľudí si myslí, že ranné čistenie pleti nie je až také podstatné. Prečo by sme mu mali obetovať pár minút času hneď po zobudení? Počas noci sa na pleti môžu usádzať rôzne nečistoty rovnako ako počas dňa, ktoré sa nachádzajú hlavne na vankúši. Počas noci sa naša pokožka nielen regeneruje, ale aj zbavuje škodlivých látok, ktoré je potrebné z pleti ráno odstrániť skôr ako si nanesieme na pleť nejaký pleťový krém a make-up. Na ranné čistenie sú vhodné čistiace gély, jemné emulzie alebo tuhé mydlo určené pre náš typ pleti. Rozhodne nestačí pleť opláchnuť len vodou! Ak sme totiž večer použili pleťový krém alebo olej, na pleti ostane reziduum s ktorým si voda neporadí. Ideálne na takéto jemné čistenie je napríklad Čistiace mlieko od Weledy, 3 minútová ranná čistiaca maska od Havlíkovej prírodnej apotéky alebo tuhé pleťové mydlo Čierne zlato vegan od značky Musk. Ak sa chcete zbaviť aj odumretých kožných buniek, môžete použiť jemný pleťový peeling od Dulcie, ktorý je zároveň aj Čistiacou pleťovou maskou. Takto bude vaša pleť hebká a dokonale pripravená na ďalší krok.


Po správnom vyčistení by mala nasledovať tonizácia pleti. Na tento krok nepotrebujeme žiadne drahé pleťové toniká, výborné nám poslúži aj kvetová voda. Univerzálnym riešením je použitie ružovej kvetovej vody, ktorá sa hodí pre každý typ pleti. Táto má už spomínané tonizujúce, hydratujúce a omladzujúce účinky, redukuje začervenanie pleti. Ak vám ružová voda z nejakého dôvodu nevyhovuje, určite sa rozhliadnite po slovenskej prírodnej značke Soaphoria, ktorá má v ponuke najrôznejšie hydroláty, kde si každý nájde to pravé pre svôj typ pleti.
Pleťovú vodu je vhodné preliať do menšej sklenenej fľaštičke s rozprašovačom, ideálne v takom množstve ktoré spotrebujeme za týždeň. Takto budeme mať istotu, že sa nám nepokazí a zvyšok tekutiny mať uskladnený na tmavšom mieste pri izbovej teplote. Čo sa týka použitia, pleťovú vodu môžeme priamo aplikovať na pleť pomocou rozprašovača alebo nastriekať na vatový tampónik a zľahka ním pretrieť celú tvár, krk a dekolt. Ja na tento krok používam Ružovú kvetovú vodu od značky Heera, ktorú je možné kúpiť v menších bio obchodoch (napr. v "bočných" obchodoch v Tescu), kde za 190 ml zaplatíte len cca 2,40 €.


Ďalším krokom v rannej starostlivosti o pleť by mala byť aplikácia vhodného denného krému alebo oleja. Aj tu je opäť pravidlom, že ak poznáme svôj typ pleti, ich výber by mal byť o to jednoduchší.
Moja pleť je skôr suchšia, citlivá a najmä problematická. Najviac sa mi teda osvedčil pleťový krém od Weledy na citlivú a atopickú pokožku White Mallow. Tento krémik je ľahký, a však má výborné hydratačné a ochranné schpnosti, preto je vhodný na toto chladnejšie počasie. Ak máte suchú, ale zároveň problematickú pleť určite by ste nemali mať predsudky ani voči pleťovým olejom. Na denné použitie sú vhodné napríklad jojobový, arganový, hroznový či marhuľový, ktoré pri správnej aplikácii vašu pleť nezaťažia, ale krásne hydratujú. Pokiaľ s prírodnou kozmetikou začínate môžete ako pleťový krém použiť obyčajné bambucké maslo. To dokáže v malom množste pri aplikácii na navlhčenú tvár pokožku hydratovať počas celého dňa a vytvorí tak ideálny podklad pod make-up pokiaľ máte naozaj suchú pleť. Mojou voľbou je toto Bio bambucké maslo od Purity Vision, ktoré kúpite v DM. Viac sa o pleťových krémoch a olejoch doziete v ďalšom článku.


Základom večernej rutiny je jednoznačne odlíčenie a následné dočistenie pleti. Ja na odstránenie make-up používam pleťové mydlo Čierne zlato vegan od značky Musk alebo Carbone od Soaphorie. Obe obsahujú čierne uhlie, ktoré sa mi pri prvom čistení pleti najviac osvedčilo. Na pleti vytvoria jemnú penu, ktorá si hravo poradí aj s riasenkou alebo silnejším make-upom. Pre ešte dokonalejší pocit čistej pleti následne použijem ružovú vodu, ktorú aplikujem na odličovací tampónik. Ak tampónik ostane úplne čistý, máme za sebou už aj ďalší ktorok a to tonizáciu pleti.

Na večer je ideálne použiť pleťový olej podľa problému pleti. Ja v tomto prípade používam Šípkový olej od Modrej púpavy, ktorý redukuje začervenanie pleti, jazvičky po akné, zjednocuje tón pleti a krásne hydratuje. Pod pleťové oleje je ideálne použiť hydrolát z kvetovej vody, pretože takto sa olej do pokožky vstrebe bez zbytočného pocitu mastnoty a zaťaženia pleti. Ďalším a však nie nevyhnutným krokom je použitie očného krému. Mne najviac vyhovuje Očný balzam sedem byliniek opäť od značky Modrá púpava.


Viac sa o spomínaných produktoch dozviete v pripravovaných samostatných recenziách, ktoré sa na tomto blogu budú priebežne objavovať :)

Ranná aj večerná rutina by mala prispôsobená, tak aby bola schopná riešiť daný problém pleti. Mojej suchej a problematickej pleti momentálne najviac vyhovuje práve takáto kombinácia produktov. V starostlivosti o pleť sa mi osvedčilo staré známe - menej je niekedy viac, preto sa snažím používať vždy iba pár produktov, ktoré by sa ideálne mali dopĺňať.  Keďže starostlivosť o problematickú pleť nie je jednoduchá, snažím sa skúšať nové produkty, ktoré sa určite objavia aj na tomto blogu! Na našom trhu sa totiž postupne objavujú zaujímavé značky, ktoré stojí za to vyskúšať! :)

Majte sa krásne!
Vaša Bio Slečna :)

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Weleda White Mallow - recenzia

Ahojte! Dnes mám pre vás tip na najlepší pleťový krém od značky Weleda! Nájsť vhodný pleťový krém, pokiaľ má vaša pokožka extrémne nároky tak ako tá moja rozhodne nie je ľahké. Väčšina pleťových krémov z drogérie, ktoré som v minulosti vyskúšala nesplnila nič z toho čo bolo nasľubované na ich obaloch. Ako by aj mohli, keď v ich zložení sa nenachádzali žiadne zložky, ktoré by si mohli poradiť so suchou, problematickou, či citlivou pleťou. Pokiaľ viem, doteraz sa nerobili žiadne výskumy týkajúce sa pozitívneho účinku ropy či ropných derivátov na zlepšenie stavu problematickej či ekzematickej pokožky. Účinky na redukciu vrások taktiež zatiaľ nie sú známe. Preto by sme si pleťový krém mali rozhodne vyberať podľa obsahu jeho zložiek. Medzi kľúčovými zložkami, teda tými ktoré tvoria najväčšiu časť krému by mali byť len tie naozaj účinné, prospešné zložky. Ak teda v drogérii s dobrým pocitom siahneme po mandľovom pleťovom kréme, mali by sme si byť istí, že zložka ako mandľový olej bude

Novinky Skin Food - Body Butter a Lip Butter

Ahojte! Recenziu na jeden výborný produkt od Weledy ste na tomto blogu čítali len nedávno. Ja tu však pre vás mám dve novinky práve od tejto certifikovanej prírodnej kozmetiky. Vďaka eshopu Babičkina záhrada som mala možnosť vyskúšať hneď dva nové produkty v krásnom zelenom obale :) Prvým z nich je Lip Butter alebo intenzívne maslo na pery. V tomto malom, roztomilom balení sa Welede poradilo ukryť samé dobré ingrediencie! Hlavnou zložkou je slnečnicový olej, lanolín, včelí vosk a glycerín. Ďalšími v rade sú extrakty z fialky trojfarebnej, rozmarínu, kamilky či harmančeka. Konečnú vôňu balzamu dotvárajú citrusové a kvetinové tóny vďaka prítomnosti linaloolu a geránia. Balzam je priehľadný s jemne voskovou konzistenciou, no nie je tuhý ako balzamy v kelímkoch ktoré sa nanášajú prstom. Pery by mal intenzívne vyživovať a to aj pokiaľ ich máte veľmi vysušené a popraskané. Ja s týmto tvrdením môžem jedine súhlasiť. Už po prvej aplikácii sú pery na prvý pohľad krajšie a vláčnejšie. Za